Camino Jóven

Over dit project

Over Camino Jóven

Camino Jóven is opgericht door José Antonio Rolón en is een stichting die zich inzet voor meer participatie en ontwikkeling van jongeren in La Paz, noordoost Argentinië. Sinds de crisis in 2001 is de economische situatie heel erg verslechterd. Vooral in de buitenwijken van de stad is veel armoede. Er zijn veel jongeren die gedemotiveerd zijn doordat ze geen werk kunnen vinden en niemand ze aanmoedigt om hun talenten te gebruiken.

Activiteiten

Activiteiten en cursussen om de extreem arme jeugd van La Paz te stimuleren en hen te helpen bij het ontwikkelen van hun talenten en passies, en het krijgen van een opleiding en een baan. Met een groepje van zes trainers geven ze sinds begin dit jaar het programma van Che Amigo en leren daarmee jongeren om initiatieven te nemen. Daarnaast gaat José Antonio naar de plattelandsscholen om workshops te geven. In die workshops laat hij jongeren nadenken over wat ze leuk vinden om te doen en waar ze goed in zijn. Wat jongeren vooral nodig hebben is iemand die ze aanmoedigt om dromen te hebben en plannen te maken.

Voor de toekomst wenst hij een beroepskeuze-evenement te organiseren voor alle jongeren die aan de workshops hebben deelgenomen. Doordat veel jongeren nauwelijks voorbeelden hebben in hun omgeving van mensen die verschillende beroepen uitoefenen, hebben ze vaak geen idee van wat er mogelijk is.

Training

Het trainen van de trainers is al weer even geleden. Zij zijn op dit moment bezig voor de tweede keer het programma zelf te geven.

trainers entre rios

Projecten

  • Inzamelingsactie voor rurale scholen
    Ze hebben bedrijven en particulieren opgeroepen om materialen en speelgoed te doneren voor 2 rurale lagere scholen. Met al die spullen (en ook wat Ajax kleding die ze via Wings of Support hadden gekregen) zijn ze een hele dag naar de scholen gegaan. Daar hebben ze muppet voorstellingen gegeven, spelletjes gedaan, gevoetbald en met de kinderen gespeeld.
  • Cultureel festival
    De trainers en de deelnemers hebben samen het eerste culturele festival van La Paz georganiseerd. Doel van de dag was om jongeren met talent de kans te geven om op te treden, jongeren een leuke dag te bezorgen en in contact te brengen met nieuwe dingen en om mensen uit het relatief rijke centrum en de arme sloppenwijken eromheen bij elkaar te brengen en daar zijn ze ongelofelijk goed in geslaagd. Het werd een topdag waar meer dan 1000 bezoekers genoten van muziek, dans, circus, poëzie en samenzijn. Lees hier het verslag van dit cultureel evenement.
  • Geldinzameling en reis
    Alle workshops zijn gegeven in een clubhuis in La Paz, maar aan het einde van het jaar gingen de deelnemers op reis. Zij hadden zelf de verantwoordelijkheid voor de organisatie en een deel van de fondsenwerving. Hun eerste actie om geld in te zamelen was het maken van koekjes en die verkopen. Helaas viel de verkoop een beetje tegen. De trainers hebben ze toen wat extra workshops gegeven over ‘de ander overtuigen’ en daarna hebben ze empanadas gemaakt en verkocht en dat ging al wat beter. De reis was een groot succes. Voor veel jongeren was het de eerste keer dat ze op reis gingen en ze waren heel erg onder de indruk van de mooie vakantiehuisjes en de nieuwe omgeving.
Locatie

La Paz, Argentinië

Website

Facebook

Categorie
Argentinië