Fundación El Alfarcito

Over dit project

Over El Alfarcito

De Fundación El Alfarcito is een kostschool voor inheemse jongeren in de Andes regio, vlakbij Salta. De school legt de nadruk op het aanleren van praktische vaardigheden die haar leerlingen in staat stelt om een bestaan op te bouwen in de regio, in plaats van zich genoodzaakt te voelen naar de sloppenwijken van Buenos Aires te verhuizen.

Activiteiten

Binnen de school kunnen leerlingen kiezen voor vier stroming:

 • toerisme, om de waarden van de ‘quebradas’ (ravijnen) door te geven aan bezoekers vanuit de hele wereld.
 • landbouw, om de efficiëntie en diversiteit in de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen te verbeteren.
 • arts and crafts, om de ervaring van het Andes gebied te communiceren door middel van de schoonheid en de kunst van het weven, het timmerwerk, muziek, aardewerk en mandenmakerij.
 • bio klimatologische regionale bouw, voor het gebruik van natuurlijke hulpbronnen in het gebied en de vooruitgang van de toegepaste wetenschap.

Training

Het team van El Alfarcito heeft vorig jaar het laatste deel van de training gegeven. De jongeren die ze een jaar lang hebben begeleid bij het opzetten van projecten, leerden in die training om hun project en hun eigen leerervaring te evalueren en daarna zijn ze gaan oefenen om zelf workshops te geven. Op die manier geven de deelnemers hun leerervaringen door aan leeftijdsgenoten. Wij zijn heel trots dat de trainers in staat zijn om de training zelf aan te bieden. Een nieuwe groep deelnemers is reeds geselecteerd en in januari van 2014 van start gegaan met het programma.

trainers el alfarcito

Projecten

 • Fondsen werven
  Verkoop van empanadas om fondsen te werven voor nieuwe sportartikelen.
 • Houtbewerking workshop
  Workshop op een lagere school over hoe je van cactushout een eenvoudig muziekinstrument kan maken. (Verkoop van dit soort producten is één van de weinige bronnen van inkomsten in dit gebied).
 • Muziekworkshop
  Nadat de kinderen hadden geleerd om instrumenten te maken, heeft een andere groep op diezelfde school muziekworkshops gegeven.
 • Communicatieworkshop op een lagere school
  Mensen in het algemeen, maar vooral de kinderen in dit gebied zijn ongelofelijk verlegen en praten over het algemeen weinig. Een paar deelnemers hebben daarom op verschillende lagere scholen workshops gegeven waarin de kinderen leren zich beter te uiten en te communiceren.
 • Samenlevingsworkshops
  In de school leven de leerlingen ongelofelijk dicht op elkaar, wat soms tot conflicten leidt. Een paar deelnemers hebben een programma van een dag georganiseerd met spellen, oefeningen en momenten van reflectie om te komen tot een betere manier van samenleven.
 • Seksuele voorlichting
  Een aantal kinderen hebben een les voorbereid in het programma van seksuele voorlichting (dit is heel breed en gaat over alles wat met ontwikkeling te maken heeft) voor de eerstejaars leerlingen. Hun workshop ging over de puberteit. De kinderen zijn heel verlegen en niet gewend om over persoonlijke thema’s te praten. Doordat ze les kregen van leeftijdsgenoten voelden ze zich meer op hun gemak.

Overige Projecten

1. Middelbare school in de Andes

2. Slaapvertrekken middelbare school

3. Ateltiekbaan

Locatie

Salta, Argentinië

Categorie
Argentinië