Fundacion Caminos, Medellin

Over dit project

Over Fundación Caminos

De stichting Straatkinderen Medellin (en de Colombiaanse stichting Caminos) is in 2007 opgericht door de Nederlander Eddy Veldhuisen. Tijdens zijn reis naar Medellin kwam hij in contact met de vele straatkinderen in de stad en organiseerde voetbalwedstrijden met hen. Dat resulteerde in de oprichting van de stichting en tegenwoordig zijn ze actief in onder meer de arme wijken Carambolas en Bello Oriente. Met een aantal mensen vast in dienst, vele vrijwilligers, een clubhuis en meerdere sportvelden zijn ze een belangrijke plek voor honderden kinderen. Dagelijks zijn er vele (sport) activiteiten maar ook computercursussen, een straatkrant, muziek, dans en engelse les.

Het doel van de stichting is om kinderen die achtergesteld zijn door armoede, verslaving, geweld en/of gedragsproblemen, de mogelijkheid te bieden deel te nemen aan sportieve, recreatieve en culturele activiteiten.

Activiteiten

Zowel voor meisjes als jongens zijn er voetbalteams. Ze trainen een paar keer per week en spelen in het weekend wedstrijden. Soms ver weg van hun buurt zodat de kinderen heel Medellin leren kennen. Het doel is niet winnen. Het doel is wel om met en van elkaar te leren. Naast het voetbal zijn de activiteiten in de laatste jaren flink uitgebreid. Daarom is het ook nodig om intern leiderschap te stimuleren, want de stichting kan het niet allemaal alleen aan. Er moeten vanuit de kinderen en jongeren zelf initiatieven worden ontwikkeld. Zij zijn weer voorbeelden voor de andere en kleinere kinderen in de wijk. Zo komt de hele community in beweging!

Leiderschapstraining

Begin 2017 zijn we begonnen met het hele personeel te trainen in ons leiderschapsprogramma. Een enorm enthousiasme bij de voetbaltrainers en activiteitenbegeleiders Sebas, Sandra, Yisela, Juan Diego, Fredy, Diego, Mileth, Wilmar en Ed zelf. Leiderschap is de toekomst voor de medewerkers en de jongeren uit de wijk. Er kan veel meer uit hun eigen talenten gehaald worden en dat kunnen we stimuleren door hen te faciliteren. Ze zijn open en al erg goed in het werken met jongeren. Ze geven het programma zelf weer door aan twee groepen jongeren uit verschillende wijken en houden Che Amigo op de hoogte van de voortgang.

Projecten

Op dit moment volgen de medewerkers onze trainingen en geven zij die door aan twee groepen jongeren. De jongeren zullen in de loop van 2017 zelf kleine projecten opstarten.

Categorie
Colombia