Gevangenistraining

Over dit project

A Cielo Abierto

Unidad Penitentiaria 40 is een zwaarbewaakte gevangenis in de sloppenwijk Lomas de Zamora (Buenos Aires). De levensomstandigheden zijn erg slecht; cellen die voor 4 persoon bestemd zijn worden soms door wel 10 gevangenen bewoond. In de winter is het er koud en vochtig en in de zomer bloedheet en het eten is karig en van ontzettend slechte kwaliteit. De gevangenen krijgen nauwelijks mogelijkheden om te leren en te werken. Mede door de verveling en frustratie lopen de onderlinge spanningen en conflicten met het bewakend personeel vaak hoog op.

A Cielo Abierto is een groep vrijwilligers die elkaar hebben ontmoet bij een meditatie club en die al langere tijd actief zijn met sociale projecten in de gevangenis. Vanaf begin 2013 zijn 5 van hen in opleiding bij Che Amigo. Zij hebben de workshops geleerd en de training inmiddels al meerdere keren gegeven aan de gevangenen. Zij zijn over het algemeen al hoger opgeleid en erg gemotiveerd om zich als trainer te ontwikkelen. Christien Oudshoorn van Che Amigo begeleid hen op afstand en geeft ze regelmatig workshops zodat ze hun didactische vaardigheden blijven ontwikkelen.

Activiteiten

Che Amigo heeft een basistraining en een gevorderde training ontwikkeld voor het omgaan met conflicten. Eerst is een groep van 6 vrijwilligers van de groep ‘A Cielo Abierto’ getraind om de training te geven. Vervolgens heeft Che Amigo de vrijwilligers een aantal keer begeleid bij het geven van de training.

groep trainers gevangenis

Training

In de training leren gevangenen alternatieven voor hun huidige gedrag. Ze leren hun eigen emoties herkennen en op een meer constructieve manier uiten. De training is heel dynamisch en praktisch.

Inmiddels is de basistraining 6 keer gegeven aan ruim 100 deelnemers en de gevorderde training is 1 keer gegeven. Deelnemers geven aan dat sinds de training hun relaties met vrienden en familie verbeterd zijn en dat ze beter om kunnen gaan met de conflicten in hun cellen.

Projecten

De training ‘omgaan met conflicten’ is onderdeel van een breder project om de levensomstandigheden in de gevangenis te verbeteren. Het project heeft ervoor gezorgd dat er een aparte barak is gekomen voor vrouwelijke gevangenen die goed gedrag vertonen. Degenen die in deze barak wonen zijn verplicht om deel te nemen aan scholing en begeleiding en hebben wat meer vrijheid dan de andere gevangenen. Ook is er een moestuin aangelegd in de gevangenis waar gevangenen kunnen leren groente te verbouwen en er is een werkplaats waar ze kunnen leren houtbewerken.   

Per cursus kunnen ongeveer 20 gedetineerden deelnemen. De groep bestaat uit zowel mannen als vrouwen. Voorafgaand aan de training is er een selectie proces. Het belangrijkste criterium voor deelname is motivatie en de bereidheid om bij de volledige cursus (4 hele dagen) aanwezig te zijn. 

Training Conflicthantering

Projectstatus

Afgerond

Benodigd Bedrag:

€ 8000

Direct Betrokkenen:

150

Doel Che Amigo:

Spelen En Sporten

Locatie

Buenos Aires, Argentinië

Categorie
Argentinië