Losse projecten

Over dit project

MISIONES

Studiebeurzen voor twee getalenteerde leiders

Inleiding

Che Amigo zal de broers Aníbal en Martín een maandelijkse studiebeurs geven voor de duur van hun Universitaire studie. Wij geloven dat deze twee dappere jongens met hun commitment en hun doorzettingsvermogen een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van hun hele gemeenschap. Met behulp van deze beurs willen we ze helpen om hun studie af te maken, om daarna hun gemeenschap beter te kunnen ondersteunen.

Perutí is een ‘indianen’ dorp in de provincie Misiones, waar Guaraní wonen. Doordat er heel veel hout wordt gekapt in het gebied verkeren de Guaraní in grote problemen. Zij kunnen niet meer in hun levensonderhoud voorzien met jagen en verzamelen. In het dorp is een lagere school. Wie daarna verder wil leren moet naar de middelbare school in het nabijgelegen blanke dorp. Voor de Guaraní is dit een grote stap; het kost veel geld dat ze vaak niet hebben, het Spaans is hun tweede taal en de cultuurverschillen met hun klasgenoten zijn groot. Veel van de jongeren stoppen dan ook al in het tweede of derde jaar met hun studie. Aníbal en Martín zijn tot nu toe de enige die het gelukt is de hele middelbare school af te maken en die vervolgens ook nog de stap naar de Universiteit gemaakt hebben.

2-dappere-leidersJPG-s-150x150

Zij zijn enorm vastberaden om zich te ontwikkelen en daarmee de mensen van hun dorp te helpen bij het aanpassen aan de sterk veranderende wereld om hun heen. Daarom studeren ze nu allebei ‘Sociaal Werk’ en de stad Posadas. De beurs die ze tot nu toe kregen is onvoldoende om te kunnen eten en om schoolmateriaal en de bus te kunnen betalen. Daarom vult Che Amigo met een maandelijks bedrag, hun beurs aan.

Wat?

Iedere maand krijgen ze ieder een vast bedrag. Deze beurs stopt op het moment dat ze stoppen met studeren. Vooralsnog wordt het beursbedrag maandelijks aan ze uitgekeerd door de leraren van de school, waarmee Che Amigo al langere tijd samenwerkt. Mogelijk zal Che Amigo volgend jaar samen gaan werken met een andere organisatie die beurzen geeft, zodat deze voor de uitbetaling kan zorgen.

Resultaten

Naast het feit dat we met dit project twee hele bijzondere en dappere jongens steunen, gaat de impact veel en veel verder. Aníbal en Martín zijn overduidelijk voorbeeldfiguren voor anderen. Hun doorzettingsvermogen en succes, stimuleren andere jongeren om ook door te leren. Op het moment dat zij hun studie hebben afgerond zullen ze zich ook nog beter in kunnen zetten voor de ontwikkeling van hun dorpsgenoten.

Deelnemers van onze leiderschapstraining stimuleren andere jongere uit het binnenland om door te leren

Inleiding

In 2011 deden Martín en Marcial, 2 inheemse jongeren, mee aan onze leiderschapstraining. In het kader van die training moesten zij een project opzetten. Zij hebben toen een bijeenkomst van 2 dagen georganiseerd voor 100 inheemse jongeren uit de provincie Misiones om ze te stimuleren om door te leren. Dit jaar in juni organiseren ze opnieuw zo’n bijeenkomst en krijgen daarbij begeleiding van Che Amigo.

Wat?

In februari is het team van 9 organisatoren, samen met Christien van Che Amigo, bij elkaar gekomen in de inheemse gemeenschap Cuña Pirú. Tijdens dat weekend hebben ze nagedacht over de doelstellingen van de bijeenkomst, het programma en de organisatorische dingen die moeten gebeuren.

100_1433Het is de bedoeling dat er in juni 130 guaraní jongeren naar Cuña Pirú komen om de volgende onderwerpen te bespreken;
– Problemen die ze tegenkomen op het moment dat ze gaan studeren (onvoldoende geld om goed te kunnen eten en studie materialen te betalen, lange afwezigheid van familie en geen geld om in de vakanties naar huis te kunnen, een heel andere cultuur, racisme en discriminatie, weinig steun van de, vaak analfabete, ouders, etc).
– Mogelijkheden om te lobby-en voor gezamenlijke belangen; eerder kregen zij al voor elkaar dat de provincie een fonds beschikbaar stelde voor studie beurzen speciaal voor Guaraní jongeren.

Che Amigo helpt bij de invulling van de dag, het opleiden en coachen van de organisatoren en het werven van fondsen om de bijeenkomst te bekostigen.

Resultaten

– Guaraní jongeren voelen zich gesteund en verlaten daardoor minder snel voortijdig hun school.
– De deelnemers hebben concrete handvatten om om te gaan met de problemen die ze ondervinden tijdens hun studie.
– Guaraní jongeren en hun problematiek worden meer zichtbaar door aanwezigheid van de pers bij de bijeenkomst.
– Via een gezamenlijke lobby krijgen Guaraní studenten hopelijk meer steun van de (lokale) overheid en de universiteit.

100_1440

Workshops film voor inheemse kinderen

Inleiding

In Argentinië is een wet aangenomen die inheemse bevolkingsgroepen zendtijd toewijst op radio en televisie. Zij kunnen deze tijd gebruiken om programma’s uit te zenden die aansluiten bij hun taal, cultuur en interesse. Helaas hebben zij nauwelijks de middelen en vaardigheden om dit soort programma’s te ontwikkelen. Daarom heeft een groep filmmakers uit Buenos Aires het initiatief genomen om jongeren uit de provincie Misiones te leren korte filmpjes te maken.

DSC00486-s

Blanke en inheemse jongeren leren het hele proces te doorlopen van het schrijven van een script tot het acteren, regisseren en bewerken van de films. Che Amigo steunt dit project omdat we duidelijk zien dat het zorgt voor meer verbinding tussen de blanke en inheemse bevolking en omdat de jongeren die meedoen er zichtbaar meer zelfvertrouwen en creativiteit van krijgen.

In het gebied van het project leven zowel blanke als inheemse bevolking dicht bij elkaar. Er zijn echter veel vooroordelen over en weer, waardoor ze weinig contact met elkaar hebben.

De meeste mensen in het gebied leven geïsoleerd en in grote armoede. Doordat jongeren nauwelijks geprikkeld en gestimuleerd worden, hebben velen de neiging om passief en onzeker te worden. Dit project biedt de jongeren mogelijkheden om zich te uiten, creatief te zijn en samen te werken.

Wat?

Gedurende 2 weken hebben velen kinderen en jongeren samengewerkt en een groot aantal leuke filmpjes gemaakt. Deze zijn uitgezonden op de lokale televisie en vertoond op verschillende scholen in het gebied.

Resultaten

Wij waren erbij toen de filmpjes voor het eerst vertoond werden op de verschillende scholen in het dorp. Het was ontroerend om te zien hoe ontzettend trots de kinderen waren om zichzelf en hun vrienden op tv te zien. Ze konden er geen genoeg van krijgen om de films steeds opnieuw te bekijken en hebben heel veel belangstelling gekregen van mensen uit de omgeving. Dit geeft ze een enorm gevoel van eigenwaarde.

Een van de deelnemers vertelde dat ze tot voor kort niet veel anders deden dan rondhangen op het plein als ze vrij waren, maar dat ze nu in groepjes bij elkaar kwamen om ideeën te bedenken voor nieuwe programma’s en om tekeningen te maken voor nieuwe tekenfilms.

Voor het eerst zijn er nu ook vriendschappen tussen jongeren uit de verschillende wijken en bevolkingsgroepen.

DEFENSORES DEL CHACO

Activiteitencentrum

Che Amigo heeft een grote bijdrage geleverd aan de restauratie van een cultureel centrum waar wekelijks meer dan 1500 kinderen uit de sloppenwijken van Buenos Aires creatieve, sportieve en leerzame workshops volgen. Het centrum wordt geleid door onze lokale partner Defensores del Chaco. Wij bedanken onze vele donateurs en in het bijzonder Stichting Wilde Ganzen en Rabobank Share4more voor hun waardevolle bijdrage.

Inleiding

In de sloppenwijk Moreno (Buenos Aires) staat een cultureel centrum waar wekelijks meer dan 1500 jongeren workshops volgen; sport, dans, creatieve workshops, maar ook naschoolse opvang, leiderschapstraining en praktische cursussen zoals computerles. In april 2012 is het dak van het centrum verwoest door een storm.

 

 

 

 

 

Het centrum wordt geleid door onze partner Defensores del Chaco. Wij werken met hen samen voor onze leiderschapstrainingen. Het herstelde gebouw zullen we dus ook gebruiken om, vanaf 2013, 20 jongeren per jaar op te leiden in sociaal projectmanagement.

Wat?

Samen met onze lokale partner Defensores del Chaco zijn wij hard bezig om fondsen in te zamelen voor het herstel van het centrum, zodat de kinderen van Moreno op korte termijn weer kunnen spelen en leren.

Wij hebben een mooi bedrag opgehaald bij het 5 jarig bestaan van Che Amigo en de kinderen en ouders van de Lorenzschool helpen ons ook mee om het bedrag bij elkaar te krijgen.

De jongeren van Defensores halen in totaal 11.000 euro op voor de herbouw van hun centrum. Onder andere heeft Mariel, één van de actieve leden daar (die ook een van onze trainers wordt) de prijs ‘held van het jaar’ van Coca Cola gewonnen. Daar zat een geldbedrag van ongeveer 3.000 euro bij. Verder hebben ze een bioscoop avond georganiseerd. Zij mochten de kaartjes verkopen voor een première en de opbrengst daarvan houden. Tot slot hebben ze een soort ruilsysteem op internet gezet. Mensen geven op hun site een donatie en vervolgens proberen ze die donaties weer te ruilen tegen betere donaties en die verkopen ze uiteindelijk of ze ruilen ze tegen iets dat ze voor de bouw nodig hebben, zoals verf of 20 uur van een elektricien.

Wij zijn erg dankbaar voor de toegezegde steun van de stichting Wilde Ganzen.

Resultaten

Defensores is al 15 jaar bezig met het opbouwen van het culturele centrum. Voorheen was er in deze extreem arme wijk helemaal NIETS te doen voor jongeren. Als het centrum hersteld is hebben de jongeren weer een plek waar ze zich kunnen vermaken en waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen.

In het centrum wordt veel aandacht besteed aan de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren. Zij leren vaardigheden die ze helpen om aan het werk te komen en ze leren om sociale projecten op te zetten waardoor ze de situatie in hun buurt kunnen verbeteren.

circo

VILLA 31

Naschoolse opvang

Che Amigo verzorgt materialen, en stoelen en tafels voor naschoolse opvang in Villa 31.

Inleiding

Met fondsen van Che Amigo wordt een centrum voor naschoolse opvang in de sloppenwijk Villa 31 uitgerust met goede lesmaterialen (zoals schoolboeken, een schoolbord en audiovisuele hulpmiddelen) en wat basis meubilair (tafels en stoelen).

In de sloppenwijken van Buenos Aires leven veel kinderen en jongeren onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden. De uitzichtloos is groot. Mede daardoor raken velen verslaafd aan Paco, een heel ongezond afvalproduct van cocaïne. Om verslaving te voorkomen en de kansen van de jongeren binnen de maatschappij te verbeteren is het belangrijk dat jongeren een plek hebben om naartoe te gaan, zodat ze niet op straat rondhangen. Hoe beter ze zijn opgeleid hoe meer kans ze hebben op een zelfstandig en menswaardig bestaan. Door middel van dit project wordt het aantrekkelijker voor jongeren om naar de naschoolse opvang te komen en kunnen zij beter opgeleid worden.

proyecto-en-villa-31-s

Wat?

Che Amigo koopt tafels, stoelen, spelen, boeken, materialen voor gebruik van deze kinderen tussen de 4 en 16 jaar. De dag dat de spullen geleverd worden is er een feestje voor de kinderen met lekker eten en drinken.

Onze partner organisatie Luz Verde heeft jarenlange ervaring met het werk in deze wijk en zal het project uitvoeren.

DSC00776-s

Resultaten

Dankzij de steun van Luz Verde zullen de ca. 400 kinderen die gebruik maken van de naschoolse opvang, beter onderwijs kunnen volgen. Doordat de opvang beter is, zullen kinderen minder geneigd zijn om op straat te hangen, waar ze gevaar lopen om verslaafd te raken. Doordat ze beter opgeleid zijn hebben ze daarnaast meer kans op een waardig en onafhankelijk bestaan in de toekomst.

Dit project is mogelijk gemaakt door de financiële steun van het Rabobank-project; Rabo Share4more. Heel hartelijk bedankt!!

Categorie
Losse projecten