Bouw Activiteitencentrum

Introductie

Che Amigo heeft een grote bijdrage geleverd aan de restauratie van een cultureel centrum waar wekelijks meer dan 1500 kinderen uit de sloppenwijken van Buenos Aires creatieve, sportieve en leerzame workshops volgen. Het centrum wordt geleid door onze lokale partner Defensores del Chaco. Wij bedanken onze vele donateurs en in het bijzonder Stichting Wilde Ganzen en Rabobank Share4more voor hun waardevolle bijdrage.

In de sloppenwijk Moreno (Buenos Aires) staat een cultureel centrum waar wekelijks meer dan 1500 jongeren workshops volgen; sport, dans, creatieve workshops, maar ook naschoolse opvang, leiderschapstraining en praktische cursussen zoals computerles. In april 2012 is het dak van het centrum verwoest door een storm.

Het centrum wordt geleid door onze partner  Defensores del Chaco. Wij werken met hen  samen voor onze leiderschapstrainingen. Het  herstelde gebouw zullen we dus ook gebruiken  om, vanaf 2013, 20 jongeren per jaar op te  leiden in sociaal projectmanagement.

Wat?

 Samen met onze lokale partner Defensores  del Chaco zijn wij hard bezig om fondsen  in te zamelen voor het herstel van het  centrum, zodat de kinderen van Moreno  op korte termijn weer kunnen spelen en leren.

Wij hebben een mooi bedrag opgehaald bij het 5 jarig bestaan van Che Amigo en de kinderen en ouders van de Lorenzschool helpen ons ook mee om het bedrag bij elkaar te krijgen.

De jongeren van Defensores halen in totaal 11.000 euro op voor de herbouw van hun centrum. Onder andere heeft Mariel, één van de actieve leden daar (die ook een van onze trainers wordt) de prijs ‘held van het jaar’ van Coca Cola gewonnen. Daar zat een geldbedrag van ongeveer 3.000 euro bij. Verder hebben ze een bioscoop avond georganiseerd. Zij mochten de kaartjes verkopen voor een premiere en de opbrengst daarvan houden. Tot slot hebben ze een soort ruilsysteem op internet gezet. Mensen geven op hun site een donatie en vervolgens proberen ze die donaties weer te ruilen tegen betere donaties en die verkopen ze uiteindelijk of ze ruilen ze tegen iets dat ze voor de bouw nodig hebben, zoals verf of 20 uur van een elektricien.

Wij zijn erg dankbaar voor de toegezegde steun van de stichting Wilde Ganzen.

Resultaten

Defensores is al 15 jaar bezig met het opbouwen van het culturele centrum. Voorheen was er in deze extreem arme wijk helemaal NIETS te doen voor jongeren. Als het centrum hersteld is hebben de jongeren weer een plek waar ze zich kunnen vermaken en waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen.

In het centrum wordt veel aandacht besteed aan de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren. Zij leren vaardigheden die ze helpen om aan het werk te komen en ze leren om sociale projecten op te zetten waardoor ze de situatie in hun buurt kunnen verbeteren.