Over ons

Stichting Che Amigo brengt mens en gemeenschap in beweging. Wij zijn ervan overtuigd dat educatie de meest effectieve manier is om duurzame ontwikkeling te bereiken. Daarom heeft Che Amigo een trainingsprogramma genaamd “Leiderschap in mijn Community” ontwikkeld, die wij op dit moment in verschillende gemeenschappen in Colombia aanbieden. Het programma wordt ook nog altijd lokaal uitgevoerd in Argentinië, Peru en Bolivia door organisaties die door Che Amigo zijn opgeleid.

Het Team

Jasper foto CV

Jasper Wegman

Oprichter, penningmeester, secretaris
Trainer

Karakter: Avontuurlijk, energiek en nieuwsgierig

Mooi aan de wereld: Dat er altijd, waar ook ter wereld, mooie mensen zijn die in staat zijn om te delen en te geven en zich met hart en ziel inzetten voor hun community.

Daarom Che Amigo: Ik wil bijdragen aan armoedebestrijding in ontwikkelingslanden en de kansen die ik zelf heb ook aan anderen geven.

Wens: Dat er veel mensen aansluiten en hun talenten voor Che Amigo helpen inzetten.

Foto Ivy (vierkant)

Ivy de Bruijn

Voorzitter, communicatie en fondsenwerving

Karakter: Creatief, leergierig, sociaal, liefdevol

Mooi aan de wereld: zowel de innerlijke als fysieke reis die we allemaal (kunnen) maken, alleen, maar vooral ook samen.

Daarom Che Amigo:
Om de kansen die wij krijgen om onszelf te ontwikkelen, te delen met mensen die op een plek wonen waar dat niet vanzelfsprekend is.

Wens: Dat veel kansarme Colombianen de leider in zichzelf zullen ontdekken (project Cartagena & Medellin)

If you realize that all things change, there is nothing you will try to hold on to. If you are not afraid of dying, there is nothing you cannot achieve.” (Lao Tzu)

Jeanine Jansen trainer teamcoach Remember the Talent

Jeanine Jansen

Bestuurslid, trainer

Karakter: Eigenwijs, zorgvuldig, bevlogen, betrokken

Mooi aan de wereld: De rijkdom aan diversiteit én.. dat we stiekem innerlijk veel meer op elkaar lijken dan we soms denken.

Daarom Che Amigo: Omdat we via pay-it-forward bouwen aan de kracht van toekomstige generaties. Leren om te leren en de lessen te delen is het allerbelangrijkste dat er is!

Wens: Dat we zoveel mogelijk mensen kunnen laten zien dat iedereen hét verschil kan maken door eigen talent in te zetten.

 

De organisatie

De werkwijze van Che Amigo kenmerkt zich als volgt:

Doel van de stichting conform de statuten

De stichting heeft ten doel het verstrekken van hulp, waaronder diverse vormen van educatie, aan zoveel mogelijk kansarme mensen wereldwijd ter bevordering van de ontwikkeling van deze mensen in brede zin, alsmede het creëren van bewustzijn met betrekking tot oorzaken van armoede in het  algemeen bij particulieren en bedrijven.

Holistische benadering

Wij ondersteunen lokale organisaties die werken met thema’s als Leiderschap en Ondernemerschap. Onze doelgroep zijn voornamelijk jongeren en vrouwen.

Brede aanpak

Het is belangrijk dat kinderen naar school kunnen, maar ze zullen pas gemotiveerd zijn om te studeren als ze vervolgens ook kansen krijgen. Ze moeten daarnaast vaak het zelfvertrouwen opbouwen en geprikkeld worden om iets van hun leven te maken. Een brede aanpak richt zich dus naast scholing, ook op bijvoorbeeld stimulering van initiatieven, verantwoordelijkheid nemen, eigenaarschap  en het ontwikkelen van hun mogelijkheden.

Beloningsbeleid bestuur

Wij betalen niet aan overhead (geen salarissen aan bestuursleden). Lokale salarissen die we betalen zitten direct in de projecten. Binnen het leiderschapsprogramma kunnen we onze lokale trainers betalen voor de trainingen die ze geven. Jasper Wegman en Ivy de Bruijn zijn bijvoorbeeld voor langere tijd in Colombia geweest voor het opleiden van lokale trainers, en ontvingen hiervoor in 2017 een lokaal salaris van (€ 800,- per maand per persoon).

Datgene wat er al is versterken

 • Ondersteunen van lokale organisaties die stevig zijn opgezet en waarbij geld de laatste beperkende factor is, helpen met de fondsenwerving.
 • Sterke lokale leiders ondersteunen met training en coaching.
 • Mensen van verschillende projecten met elkaar in contact brengen zodat ze gebruik kunnen maken van elkaars kennis, ervaring en netwerk.
Chris en Jasper

Ontstaan van Che Amigo

Jasper Wegman was enorm gedreven iets te doen aan armoedebestrijding. Dat heeft hem aangezet tot het oprichten van de Stichting Che Amigo. Sinds de start op 1 januari 2007 heeft Che Amigo verschillende vormen van hulp geboden aan mensen uit achterstandsgebieden in Argentinië, Peru, Bolivia, Suriname en Colombia. Vanwege het doel van Che Amigo -het onafhankelijk maken van mensen- heeft er een shift plaatsgevonden in haar activiteiten. Che Amigo heeft een sterkere koers bepaald en focust zich nu op community-ontwikkeling in de vorm van een intensief leiderschapsprogramma. Altijd in de vorm van “Train de (lokale) Trainer”.

In 2010 sloot Christien Oudshoorn zich aan bij Che Amigo. Zij werkte al meerdere jaren als leiderschapstrainer samen met de Stichting W.H.Y. Bolivia. Samen met de lokale trainers van W.H.Y. heeft zij het programma ‘Leiderschap in mijn Community’ ontwikkeld. De belangrijkste uitgangspunten van dit programma zijn dat wij altijd werken met lokale trainers die een voorbeeldfunctie vervullen en dat de deelnemers alles wat ze leren meteen in de praktijk brengen door middel van het opzetten van een sociaal project in hun wijk.

De locaties van Che Amigo

Samenwerkingsverbanden in Zuid Amerika

Argentinië

  • Red de Comunidades Rurales
  • Fundación Pescar
  • Crear Vale la Pena
  • Colegio Madre Teresa en Virreyes
  • Parroquía de Virgen de Caacupe
  • 25 de Mayo
  • La Juanita
  • El Alfarcito
  • Camino Joven
 • Villa 31

Bolivia

  • W.H.Y. Bolivia
 • San Ignacio de Moxos

Peru

  • Fundación Pasa la Voz
 • SOS Kinderdorpen

Suriname

  • Youth Empowerment Suriname (YES)
 • Youth Development and Juvenile Justice (Kari Yu!)

Colombia

  • Fundación Centro de Cultura AfroCaribe (Loma Fresca)
  • Fundación Dejando Huellas (Santa Rita)
  • Fundación Koinonía (Lo Amador)
  • Fundación Caminos (Stichting Straatkinderen Medellín)
  • Fundación Pescador de Letras (La Boquilla)
  • Fundación Corajem (Villa Gloria)
  • Fundación Planeta Azul Caribe
  • Fundación Actuar por Bolívar
  • Huerta Comunitaria Parque Apolo
  • Vive Yoga Cartagena
 • Fundación Tu Cultura

Amigos

Amigos zijn onze partners. Op materiële en immateriële wijze steunen zij stichting Che Amigo. Bedankt allemaal!

Overheidsinstanties & bedrijven

Fondsen & serviceclubs

Scholen

ING

Ambassade Argentina

VDS Training Consultants

Academie Voor Coaching

Alma de Tango

Jonge Honden

Count Me Online

Aloha Productions

DitzTv

Eyelite

Pena Assurantiën

Go Beyond MBA

NCDO

Van Harte en Lingsma

Lisus

R.K. Parochie Bussum

ALTC Joy Jaagpad

Achmea Foundation

Earth Water

Fairfood International

Lions Leiderdorp

Rotary Wassenaar

Rabobank Foundation

Wilde Ganzen

Hofstee Stichting

Stichting Kraal

Wings of Support

Stichting Alert

Vereniging Trein 8.28 H.IJ.S.M.

Haëlla stichting

St. Bonifatiuscollege Utrecht

Lorentz School

Prinses Beatrix School

Alkwin Kollege

International School Hilversum Alberdingk Thijm

Roland Holst College

Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn
In de media

TV interview voor Argentijnse TV april 2012

Interview in Argentina Independent 2011

Jasper Wegman is a Dutch consultant trainer who saw the opportunity to put his three passions – travelling, volunteering, and working with people – to good use here in Argentina.

Interview voor Argentijnse TV oktober 2011

Che Amigo wint Social Ambassadors Award 2011

Deze 2 jaarlijkse uitreiking wordt georganiseerd door de stichting Help Argentina. Blij en trots namen we deze prijs op 14 november 2011 in Buenos Aires in ontvangst.

Interview in La Nacion 2010

El holandés errante es tal vez una de las más famosas leyendas de mar; cuenta la historia de un capitán de barco de esa nacionalidad condenado a navegar por los océanos eternamente.