El Alfarcito: een middelbare school in de Andes

Introductie

 Ons eerste project voor Che Amigo was    fondsen werven voor het bouwen van de  eerste  middelbare school in de Andes in het  Noordwesten van Argentinië. De school staat  in het dorpje el Alfarcito, ongeveer 80 km  van  de stad Salta op 3000 meter hoogte. In  dit  gebied leven ongeveer 5.000 mensen waarvan 600 kinderen. In deze 17 kleine dorpjes  zijn wel lagere scholen, maar er is nog geen middelbare school. De school heeft slaapvertrekken en sportgelegenheden en zorgt voor een enorme ontwikkeling voor de mensen in deze community.

 De kinderen zouden vanaf hun 12e jaar hun  ouders moeten verlaten voor een school ver  weg in de stad. Dit is slecht voor de ouders,  de  kinderen en uiteindelijk de  streek. Bovendien  hebben de mensen geen  geld om dit te kunnen  betalen.

Wat?

 De bouw van de school is in augustus 2008  begonnen en de opening vond plaats in    december 2009. De eerste kinderen zijn in  maart 2010 naar  school gegaan. De school is  1500 m2 goot en biedt ruimte voor 150  leerlingen. Ze blijven er slapen, krijgen er te  eten en kunnen er spelen en sporten. Kortom, ze krijgen een geweldige kans om in hun omgeving te blijven, een bestaan op te bouwen en hun eigen cultuur en identiteit te bewaren.

 Che amigo doet een bijdrage van 50.000  euro voor de bouw van de  gemeenschappelijke ruimte (165 m2) De  overige gelden worden betaald door diverse  donateurs, andere stichtingen etc. De  Argentijnse autoriteiten verlenen hun  toestemming, hebben het stuk land geschonken en zorgen voor het betalen van de salarissen van de leraren.

De gehele gemeenschap heeft meegeholpen bij het realiseren van El Alfarcito.

Resultaten

Er is plaats voor alle kinderen uit deze streek vanaf de leeftijd 12-18 jaar.

Ook vinden er diverse workshops, ontmoetingen en aciviteiten plaats van de mensen uit de streek. De school zorgt dus voor een enorme ontwikkeling op vele gebieden. Een prachtvoorbeeld van duurzame ontwikkeling van een gehele community.

Dank

Onze grote dank gaat uit naar de velen sponsors en donateurs die dit project hebben mogelijk gemaakt. NCDO heeft de helft van de bijdragen gedaan.