Afronding klaslokaal en slaapvertrekken in Salta

Introductie

 Het laatste klaslokaal van de middelbare  school in de Andes is nu af. Wat mooi dat er  nu 5 lokalen zijn zodat ieder schooljaar zijn  eigen lokaal heeft.(middelbare school is 5  jaar) Tevens zijn er slaapvertrekken  bijgebouwd zodat er maar liefst 150  leerlingen kunnen blijven slapen. De meeste kinderen wonen in verafgelegen gebieden dus dat is voor hen DE mogelijkheid om scholing te krijgen.

De stichting Che Amigo werkt al twee jaar samen met de lokale bevolking aan een groot project in het noorden van Argentinië. Op 3.000 meter hoogte wonen zo’n 5.000 mensen in een gemeenschap van zeventien kleine dorpjes. In het dorpje El Alfarcito staat nu de eerste middelbare school. Omdat de loopafstand voor de kinderen naar de school uren lopen is zijn slaapvertrekken nodig. Zo kunnen de kinderen hier scholing krijgen zodat ze niet gedwongen naar de stad hoeven. Ze behouden hier hun eigen identiteit en cultuur maar kunnen zich wel zelf ontplooien.

 

 

 

 

 

Wat?

 Twee jaar geleden zijn we begonnen met de  bouw van deze eerste middelbare school in  dit gebied. De middelbare school duurt in  Argentinië vijf jaar. Afgelopen jaar is de  school voor het eerst opengegaan met alleen  een eerste klas. Dit jaar zitten al die  kinderen in de tweede klas en start er een nieuwe eerste klas. Het huidige project was dat er drie klaslokalen bijgebouwd werden en de slaapzalen uitgebreid tot een totale capaciteit van ruim 150 jongeren.

Het project is een enorm succes en heeft draagvlak bij de hele lokale bevolking. Iedereen helpt mee en is trots. Lokale bouwvakkers bouwen en worden opgeleid. De school is er voor hun kinderen en toekomst. Tevens wordt de school ook voor andere doeleinden gebruikt. Zo worden er diverse workshops voor volwassene georganiseerd. Het betekent dat de hele gemeenschap in ontwikkeling is.

Resultaten

 De kostschool El Alfarcito zorgt voor enorme  ontwikkeling in dit gebied. Er kunnen nu 150  kinderen blijven slapen en daardoor  middelbaar onderwijs volgen. Tevens  zijn er  nu 5 klaslokalen zodat er 5 schooljaren met 30  leerlingen per jaar naar school kunnen gaan.


Dank

Wij zijn bijzonder blij met de afronding van dit mooie en bijzondere project en danken dan ook iedereen die zich hier voor ingezet heeft. Onze bijzondere dank gaat naar de leerlingen van de Lorentzschool en van het Alkwin kolege, Wilde Ganzen, Achmea Foundation en Dr. Hofstee Stichting.