Bijeenkomst inheemse jongeren (februari 2014)

Bijeenkomst inheemse jongeren (februari 2014)

Afgelopen weekend is Christien Oudshoorn met twee Guaraní indianen afgereisd naar hun dorp in het binnenland om een bijeenkomst voor te bereiden voor Guaraní jongeren, die hen moet stimuleren om door te leren.  

In 2012 deden 2 heel gemotiveerde Guaraní jongeren mee aan de onze leiderschapstraining. De meeste inheemse jongeren doen niet meer dan de lagere school. Als één van de weinigen van hun gemeenschap hadden zij, niet alleen ook de middelbare school gedaan, maar waren ook gaan studeren aan de universiteit.

Na de leiderschapstraining vragen we jongeren om een project op te zetten. Hun project bestond toen uit het organiseren van een bijeenkomst voor 100 Guaraní jongeren uit de noordelijke provincie Misiones om ze te stimuleren om door te leren en met elkaar de problemen te bespreken die ze daarbij tegenkomen. Dingen die aan de orde kwamen waren de diepe armoede (geen geld hebben voor eten, de bus of studiematerialen), onbegrip van de, vaak analfabete, ouders, discriminatie en zich aan moeten passen aan een totaal andere cultuur dan ze in hun afgelegen gemeenschappen gewend zijn.

De bijeenkomst was een enorm succes. Ze zijn toen onder andere begonnen met een lobby die ertoe heeft geleid dat er een speciale studiebeurs is ingesteld voor Guaraní jongeren en deelnemers aan de bijeenkomst geven aan dat ze meer zelfvertrouwen hebben en zich beter hebben leren uitten. Ook vertellen veel dat hun relatie met hun ouders sindsdien verbeterd is.

In juni van dit jaar willen de jongens opnieuw een bijeenkomst organiseren. Che Amigo helpt door fondsen te werven en door samen met hen en de andere organisatoren mee te denken over hoe de bijeenkomst het beste georganiseerd en vormgegeven kan worden.

bijeenkomst inheemse jongeren  bijeenkomst inheemse jongeren 3

 

 

 

No Comments

Post A Comment