De jonge meisjesjaren van deelneemster Yisela

De jonge meisjesjaren van deelneemster Yisela

Meet Yisela Rios Rua: ondanks moeilijke jeugd, nu een voorbeeld voor vele Colombiaanse kinderen

For this personal story in English or Spanish, please contact Ivy de Bruijn (ivydebruijn@gmail.com).

  

Yisela is deelneemster van het Leiderschap in mijn Community programma van Che Amigo. Voor de nu al diehard fans van Yise, de ambitieuze Colombiaanse jongedame waarvoor wij aan het crowdfunden zijn: dit is haar verhaal.

Tot 5-jarige leeftijd woonde Yisela met haar zusje en twee broertjes bij haar ouders waar geweld, angst en onrust dagelijks aan de orde waren. Om die reden moest haar moeder uit het dorp vluchten op zoek naar emotionele en economische stabiliteit. Zij liet daarbij Yisela en haar twee jongere broers achter bij hun tante en vader, een man die, ondanks zijn alcoholverslaving en zijn onverschilligheid, probeerde te voldoen aan de basisbehoeften van zijn drie kinderen.

Vijf maanden later verhuisde Yisela naar Yolombó (zo’n 2 uur van Medellín) om bij haar moeder, zusje en stiefvader in te trekken. Na een tijd begon haar stiefvader haar fysiek en psychologisch te mishandelen. Door het constante misbruik begon Yisela zichzelf van de wereld af te sluiten. Ze voelde dat haar huis geen beschermde omgeving was. Ze kwam steeds meer in opstand tegen haar thuissituatie en vooral tegen mannen. Vanaf 10 jaar begon ze in de weekenden bij restaurants in het dorp te werken en ‘s nachts ging ze met vrienden naar barretjes om te dansen en te drinken.

Haar moeder vond dit gedrag alarmerend en stuurde Yisela naar de Stichting Jardín de Amor (‘Tuin van Liefde’) in de wijk Niquitao van de grote stad Medellín. Deze stichting vangt al jaren kinderen in kwetsbare situaties op en werkt daarin samen met de Stichting Straatkinderen Medellín. Het was niet makkelijk voor Yisela om zich aan te passen aan deze nieuwe plek, omdat ze zich in de steek gelaten voelde door haar moeder en omdat de omgeving heel anders was dan ze tot dan toe gewend was. Verhuizen van het platteland naar de grote stad waar je niemand kent en geen familie hebt, is niet niks. Helemaal in de wijk Niquitao, waar drugsverslaving, vandalisme en armoede aan de orde van de dag zijn. Een sociale realiteit die overigens veel gemeenten in Medellín kennen.

Haar aanwezigheid in de Jardín de Amor en de psychologische, emotionele en spirituele begeleiding van de verzorgers, docenten en directrice van de stichting hielpen haar om de wil te ontwikkelen haar werkelijkheid vanuit intrinsieke motivatie te veranderen.

Tijdens Yisela’s kinderjaren en adolescentie werd ook de Stichting Straatkinderen Medellín een fundamentele steun voor haar persoonlijke ontwikkeling, omdat ze kon deelnemen aan de verschillende programma’s zoals het tijdschriftproject Entendámonos, muziekgroep Sararé en het voetbalteam La Naranja Mecánica. Die projecten hebben haar tot op de dag van vandaag geholpen om vooruit te blijven kijken en haar eigen werkelijkheid alsook die van de jongeren om haar heen, positief te veranderen.

Het voorgaande heeft haar tevens gestimuleerd om te gaan studeren aan de Escuela Normal Superior de Medellín. Hoewel haar moeder, met wie ze het contact hersteld had, in die tijd ernstig ziek werd en later ook overleed, weerhield haar dat er niet van om in 2015 af te studeren als lerares.

Momenteel woont Yisela samen met haar jongere zusje, wie ze onderhoudt, steunt en motiveert om het beste uit zichzelf te halen. Dankzij het studie & werk project van de Stichting Straatkinderen Medellín en vrienden en kennissen in Medellín kon ze in 2017 beginnen met haar vervolgopleiding in lichamelijk onderwijs aan de universiteit San Buenaventura en kan ze daarnaast wat geld verdienen door te werken voor de stichting. Het is mooi dat ze hierdoor voor zichzelf en haar zusje kan zorgen en tegelijkertijd bouwen aan een waardige toekomst.

In ruil hiervoor deelt deze jonge, verantwoordelijke en ondernemende vrouw haar pedagogische kennis met de kinderen en jongeren van de Stichting Straatkinderen Medellín, die zij door haar vrolijke persoonlijkheid positief beïnvloedt. Che Amigo heeft het gehele team van deze stichting opgeleid in het leiderschapsprogramma ‘Liderazgo en mi Comunidad’.

Yisela laat zich door niets weerhouden om haar doel te bereiken. Hoewel het niet makkelijk was om te komen waar ze nu is, is Yisela het levende voorbeeld dat het de moeite waard is om je angsten aan te gaan en niet op te geven om je dromen te verwezenlijken.

Deze levenswijze maakt haar iedere dag een nog betere, mooiere en professionelere vrouw die zich met hart en ziel inzet voor kinderen die in soortgelijke omstandigheden opgroeien zoals zij die zelf gekend heeft. Een voorbeeld voor alle chicos en chicas in Colombia!

Ondanks dat haar vader alcoholist is en er nooit echt voor haar heeft kunnen zijn, houdt ze diep van binnen van hem en wil ze hem trots maken door als eerste in de hele familie aan de universiteit te studeren en professioneel lichamelijke opvoedingsdeskundige te worden. Doneer hier voor de Crowdfunding om de tweede helft van haar universitaire studie te kunnen betalen, ze heeft het hard nodig! Ieder tientje telt.

No Comments

Post A Comment